Kategoriler
Yangın

Yangın Eğitimi Sertifikası Nedir?

Yangın Sertifikası

Yangın sertifikası eğitimi konusu ülkemizde ihmal edilen konulardan biridir. Yangınlarda oluşabilecek tehlikelerde problemin kaynağı eğitimsizliktir. Son yıllarda özel kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında, meslek örgütlerinde yangın konusunda daha istekli ve bir şeyler yapma gayreti içindedirler. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli eğitimin başında yangın konusunda da sertifikalı kişilere ihtiyaç vardır.  Yangın eğitimi sertifikası kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörlerde işletmelerin yangınla ilgili birimlerinde çalışanların alması gereken sertifikadır. İş güvenliği uzmanları, iş güvenliği teknikerleri, iş güvenliği sağlığı çalışanları, yangın söndürme araç gereçlerinin üretiminde ve pazarlamasını yapan firmalarda görevli eğitim personeli de söz konusu sertifikayı alması gereken kişilerdir.

Ayrıca çalışmakta olduğu kurumda çalışan personele yangın eğitimi verme yetkinliğine sahip, yangın ve güvenliği konusunda tecrübe sahibi olan personellere yönelik eğitim yapılır. Yangın eğitimi alan kişiler yangın eğiticisi sertifikası almaya hak kazanacaklardır.  Sertifikayı alan katılımcı yangına sebep olabilecek faktörleri bilir ve öğretecek hale gelir. Isı ve dumanın yayılma hızını öğrenerek tehlikeyi analiz edebilir.  İşverenlerin ve kurumların yangın eğitimi konusunda sertifikası olan ve personeli eğitebilecek düzeyde eğitim verebilecek kişilere ihtiyacı vardır.

Yangın Eğitimi Konuları Nelerdir?

  • Yangın risk analizi,
  • Yangını önleyen senaryolar,
  • Yangın algılama sistemleri hakkında bilgi,
  • Yangın söndüren sistemler hakkında bilgi,
  • Yangınla mücadele de stratejik yönetim hakkında bilgi
  • Son teknolojilere ait bilgiler, uygulama örnekleri, tatbikatlar ve teknik bilgiler paylaşılacaktır.

Yangın Eğitimi Alan Personelin Kazanımları Nelerdir?

  • Yangın eğitimi sertifikası alan adaylar çalıştıkları kurum veya işletmelerde yangın genel bilgilerini verebilecek hale geleceklerdir.
  • Yangın esnasında müdahale planını uygulayabilecekler, yangın önleme, söndürme ve kurtarma tekniklerini personele öğretebilecek hale geleceklerdir.
  • Yangın söndürme araçlarının nasıl kullanılacağını, tahliye esnasında neler yapılabileceğini, yangın müdahale ekipleri arasındaki koordinasyonu sağlayabileceklerdir.
  • Yangın kurtarma ekibinde yer alan kişilerin görev ve çalışma şekillerini ayrı ayrı hazırlayabilecek,
  • Yangın eğitimi sertifikası alan adaylar yangın kurtarma ekibinde görevli personelin yıllık tatbikatlarını yaptırabilecek bilgi ve becerileri kazanacak hale geleceklerdir.
Kategoriler
Genel

İLETİŞİM

Yangın Kursu İletişim Bilgileri

İletişim Formu 
Ad Soyad*:
Telefon*:
E-Mail:
Mesaj*:
Türkiye’nin Başkenti?*:
 Zorunlu Alanlar
Kategoriler
Yangın

YANICI MADDEYİ ORTADAN KALDIRMA

Yanıcı Maddeyi Ortadan Kaldırma Nedir?

Yanıcı maddelerin yangından uzaklaştırılması çoğu kez zor yada imkansız olmaktadır. Ancak bazı durumlarda yangınla yanıcı maddenin ilişiği (akaryakıt musluğunun kesilmesi gibi) kesilebilir. Yanıcı maddeyi ortadan kaldırma, yanma olayını meydana getiren üç şarttan biri olan yanıcı maddeyi ortadan kaldırmak sureti ile yanma olayını giderme tekniğidir. Bu teknik pratikte yanıcı maddeyi ortadan kaldırma, yanıcı maddeyi ısıdan ayırma ve ara boşluğu meydana getirme teknikleriyle uygulanır. Yanıcı madde deyimi kağıt, tahta, kırpıntı, talaş, kimyevi madde, pamuk ve patlayıcı sıvıları vb. kapsar. Bu maddelerin tutuşma dereceleri değişir.

Kategoriler
Yangın

SOĞUTARAK SÖNDÜRME

Soğutarak Söndürme Nedir?

A- Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fi ziksel ve kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma (yanan cismin su içine atılması sonucu oksijeni azaltma) ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Su yangın yerine kütlesel olarak gönderileceği gibi püskürtme lans ları ile de gönderilebilir. Örneğin, maddeden ısı alınarak, sıcaklığını tutuşma derecesinin altına düşürmektir. Mesela Yanıcı maddeden ısı alınarak, sıcaklığını tutuşma derecesinin altına düşürmektir. Örnek vermek gerekirse, bir yünün tutuşma sıcaklığı 600 ºC’dir. Yanmakta olan yünü 550 ºC’a soğutulduğunda yün sönecektir.

B-Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme, yangının yayılmasına neden olacağından uygulanmaz.

C-Kuvvetli üfleme: Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üfl enen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır. Bu tip (soğutarak) söndürme ilkesi ile başlangıç yangınlarında başarıya ulaşılabilir. Büyümüş veya belirli boyutlara gelmiş yangınlarda üfleme yangına daha fazla oksijen sağlayacağından yangının büyümesine olur. nedenle tür söndürmeler kullanılmaz.

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/yanginegitimkrs

Kategoriler
Yangın

YANGIN TÜRLERİNE GÖRE SÖNDÜRME METODU VE KULLANILACAK MALZEMELER

Yangın Söndürme Metotları

A Türü Yangınlar: Soğutma Metoduyla söndürülür. Su ve su esaslı cihazlar, kuru kimyasal tozlu cihazlar kullanılır.

B Türü Yangınlar: Havayı Kesme Metoduyla söndürülür. Kum, toprak, köpüklü, karbonhidratlı ve kuru kimyasal tozlu cihazlar kullanılır.

C Türü Yangınlar: Yanıcı maddeyi ortadan kaldırıma metoduyla söndürülür. Önce yanıcı madde olan gaz, musluğundan kapatılmalı, daha sonra etrafta tutuşturduğu ve yanmasına sebep olduğu maddelerin cinsine uygun söndürme
uygulanır.

D Türü Yangınlar: Kimyasal reaksiyon metoduyla söndürülür. Yanan metale uygun kimyasal söndürme maddesi kullanılır.

Kategoriler
Yangın

YANGIN ÇEŞİTLERİ VE SINIFLANDIRILMASI

Yangın Çeşitleri ve Sınıflandırılması Nedir?

Yangın Çeşitleri

Yangınlar Türk Standartlar Enstitüsü tarafından (TS 862) ile sınıfl andırılmıştır. Her yangının oluşumu ve gelişimi farklıdır. Bu nedenle yangın yanıcı maddelerin fiziksel özelliklerine göre A, B, C ve D olmak üzere dört sınıfta incelenmektedir.

  • A Türü Yangınlar
  • B Türü Yangınlar
  • C Türü Yangınlar
  • D Türü Yangınlar

Mesleki yeterlilik eğitimi olan src belgesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kategoriler
Yangın

YANGIN GAZLARI

Yangın Gazları Nelerdir?

Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve toksit bir gazdır. Kimyasal zehirleyici bir etkisi vardır. Ağız içi ve solunum yolları gibi yumuşak dokulardan doğrudan doğruya kana geçebilir. Dokulara oksijen naklini önler. Dolayısı ile dokularda yeteri kadar oksijen alamayınca kişi havasızlıktan ölür. Karbon, hidrojen ve oksijen ihtiva eden organik maddelerin eksik yanması sonucu meydana gelir , hava ile % 12 ile 75 oranında patlayarak yanar, düşük düzeyde bulunduğu ortamlarda baş ağrısı yapar genelde ölümle sonuçlanır.

Kategoriler
Yangın

ALEV

Alev Nedir?

Yangın

Serbestçe yanan maddelerde alev normal olarak vardır. İnsan vücudunda 1.2. ve 3. derecede yanıklara neden olur. İnsanların alevden etkilenmesi aleve olan uzaklığına bağlıdır. Yanığın derecesi, yeri ve büyüklüğü önemlidir. Gözler arasındaki bir yanık,
bacaklardaki aynı büyüklükteki bir yanıktan daha tehlikeli ve kötüdür.

Yanık Nedir?

Birinci Derece Yanık: Derinin güneş yanığı gibi yanması, deride kızarıklık biçiminde görülen yanıktır, önemli kabul edilmez.

İkinci Derece Yanık: Su toplanarak derinin kabarcıklanması biçiminde meydana gelen yanıktır. Acı verir. Tedavi gerektirir.

Üçüncü Derece Yanık: Derinin kömürleşecek derecede kavrulması biçiminde meydana gelen yanıktır.

Dördüncü derece yanık: Deri ve deri altındaki dokunun tamamına hatta tendonlara, sinirlere, kaslara veya kemiklere kadar ilerleyen zedelenmeyi tarif etmektedir. Deri sert ve kalın bir tabak halinde karşımıza çıkabilir, kararmış, kömürleşmiş gibi görünebilir ya da saydam beyaz bir hal almış, alttaki damarlar görünür olabilir. His kalmamıştır.

Yanma Ürünleri Nelerdir?
Isı Nedir?
Alev Nedir?
DUMAN NEDİR?
Yangın Gazları Nelerdir?

Kategoriler
Yangın

ISI NEDİR?

Yangının Hızı ve Gücü Yangın hareketli ve dinamik bir olaydır, hemen müdahale edilmezse büyür ve sürekli olarak yayılır. Yapılan değişik deneyler sonucunda yangının ne kadar hızlı yayıldığı açıkça görülmüştür.

Bazı durumlarda:

Yangının başlangıcından bir dakika sonra yangın bir bardak su ile söndürülebilir. Yangının ikinci dakikasında ise söndürme işlemi için bir kova su yeterli olabilir. Yangının üçüncü dakikasında muhtemelen büyük bir su fıçısı gerekecektir. Yangın, başlangıçta ağır bir şekilde daha sonra ise hızlı bir şekilde ilerleyerek devam eder. Bu nedenle yangına ilk müdahale çok önemlidir. Not: Yangın mahallinde ortalama sıcaklık değeri 1’inci dakikadan sonra hızla artar.

Sıcaklık, Yangın başlangıcından itibaren yangın mahallinde sıcaklık çok süratli bir şekilde yükselir. Yangınlarda ilk 5 dakikada hararet hemen 500 ºC derecenin üzerine çıkmakta 1 saat içerisinde ortam sıcaklığı 927 ºC dereceye yükselmektedir. Yüksek hararet insan vücudunda onarılmaz yaralar açar. Derinin yanması ile derinin hemen altında bulunan ter bezleri tahrip olur. Vücutta bulunan toksin maddeler ter bezleri yoluyla dışarı atılmazsa kan zehirlenmesi yapar ve hayat sona erer.

  • İlk beş dakikadan sonra yaklaşık 500 ºC ºC’ye,
  • 10 dakika sonra yaklaşık 600 ºC ºC’ye,
  • 15 dakika sonra yaklaşık 700 ºC’ye
  • 30 dakika sonra yaklaşık 800 ºC’ye çıkar.
  • Bundan sonra zaman ilerledikçe sıcaklık daha yavaş artar.

Yüksek sıcaklık dolayısıyla insanlara etkisi;

  • Proteinler pıhtılaşmaya başlar,
  • Kan basıncının artması ile hayati organlarda iç kanamalar oluşabilir.
  • Kalbin ritmik temposu bozulur, aşırı su kaybı, solunum sıkışması ve zorluğu meydana gelir. Bunların sonucu yine ölümdür.

İnsan vücudu ve solunum sistemleri yangına;

  • 65 ºC derece sıcaklığa sınırlı bir süre,
  • 120 ºC derece sıcaklığa 15 dakika
  • 143 ºC derece sıcaklığa 5 dakika
  • 177 ºC derece sıcaklığa 1 dakika dayanabilir.

Yanma Ürünleri Nelerdir?
Isı Nedir?
Alev Nedir?
DUMAN NEDİR?
Yangın Gazları Nelerdir?

Kategoriler
Yangın

YANMA ÜRÜNLERİ

Yanma Ürünleri Nelerdir?

Yanma sonucunda ısı, alev, duman ve yangın gazları meydana gelir. bu ürünlerle ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

  1. ISI
  2. ALEV
  3. DUMAN
  4. YANGIN GAZLARI

Yanma Ürünleri Nelerdir?
Isı Nedir?
Alev Nedir?
DUMAN NEDİR?
Yangın Gazları Nelerdir?